Sijmen is een jongetje van drie jaar oud.
Hij lijdt aan neuroblastoom kanker.
Hier kunt u informatie vinden omtrent zijn situatie.

Sijmen met trein 2

Stamcelteruggave

De hoge dosis kuur is afgelopen. Een raar idee. De in principe allerlaatste chemokuur zit erop. Tijdens de kuur heeft Sijmen het ontzettend goed gedaan. Ondanks de enorm zware chemo die hij heeft gekregen, is hij er tot nu toe opvallend goed doorheen gekomen. Hij at heel minimaal nog wat zelf, hij dronk wel goed en zat gedurende de dag lekker te spelen met zijn auto’s, zijn duplo en zijn boerderijdieren.

Toch is de laatste twee dagen de invloed van de chemo steeds beter te merken. We zien zijn bloedwaarden sterk dalen. Ook begint hij steeds vermoeider te worden. Inmiddels heeft hij iedere dag zowel een ochtend- als een middagdutje nodig om de dag door te komen. Vrij kort na het avondeten, zo tussen zes en half zeven, gaat hij naar bed om de hele nacht te slapen. En tussen het slapen door brengt hij behoorlijk wat tijd televisie kijkend in zijn bed door. De pit is er dus langzamerhand wel uit.

Na de “rustdag” op woensdag was donderdag een zeer spannende dag. Een dag die er het hele behandeltraject al aan zit te komen, maar die dan ineens voor de deur staat. De dag van de stamcelteruggave, dag 0 van de kuur. De stamcellen die een paar weken geleden geoogst zijn, werden nu weer teruggegeven. Dit om Sijmens lijf te helpen bij het herstellen van de kuur. Zonder deze stamcellen gaat hem dat niet lukken, omdat Sijmen geen weerstand meer heeft en zijn beenmerg volledig plat komt te liggen.

Door middel van een transfusie worden de stamcellen teruggegeven. Een handeling die op zichzelf niet zo veel voorstelt, maar die o zo belangrijk is voor Sijmen. In twintig minuten tijd loopt het zakje in en daarna worden het zakje en de lijnen zorgvuldig nagespoeld om ervoor te zorgen dat echt alle stamcellen in zijn lijfje belanden. Tijdens het inlopen en tot drie uur erna worden er een hoop metingen gedaan. Hartfrequentie, saturatie, ademhalingsfrequentie, bloeddruk en temperatuur worden nauwlettend gevolgd. Ook wordt goed in de gaten gehouden of er een allergische reactie optreedt. Daarvoor heeft Sijmen preventief wat gekregen, maar er was ook noodmedicatie aanwezig op de kamer. Gelukkig reageerde Sijmen goed op zijn cellen en kon de noodmedicatie in de doos blijven. De stamcelteruggave is nu dus ook een feit.

Wat ook op donderdag plaatsvond was de operatie van Jitse. Jitse had een bultje achter zijn oor en inmiddels zijn wij niet meer zo’n fan van bultjes. We maakten ons er geen grote zorgen om, maar in overleg met de chirurg van Sijmen hebben we toch besloten het bultje te laten weghalen en te onderzoeken. Dit is nu gebeurd. Over een week krijgen we de uitslag van de patholoog. Tot die tijd blijft Jitse lekker bij zijn oma’s om te herstellen van zijn operatie. Natuurlijk komt hij om de dag ook langs, omdat wij hem enorm missen hier. Ons kleinste kanjertje.

Afgelopen dinsdag heeft Sijmen het laatste zakje chemo gekregen. Dit was de allerlaatste chemotherapie die hij in het hele behandeltraject krijgt. Aan de ene kant natuurlijk fijn, maar aan de andere kant wel een beangstigende gedachte. Er is steeds minder te gaan om dat beetje wat er nog aan neuroblastoom cellen in zijn lijfje zit weg te krijgen. Het enige wat Sijmen volgens het protocol nog rest zijn radiotherapie en immuuntherapie. Maar eerst dus herstellen van de hoge dosiskuur. Wat ons daarin te wachten staat is onduidelijk. Er valt geen voorspelling te doen over het verloop van zijn herstel. Het enige wat we zeker weten is dat de klap gaat komen en dat dit een flinke gaat zijn. Sijmen krijgt het zwaar. We zullen hem bijstaan en er alles aan doen om hem te helpen herstellen. Daarvoor nemen we zelf een flink aantal maatregelen wat betreft hygiëne en verder zijn we er voor hem. We gaan niet opzij, opgeven is geen optie!