Sijmen is een jongetje van drie jaar oud.
Hij lijdt aan neuroblastoom kanker.
Hier kunt u informatie vinden omtrent zijn situatie.

Sijmen met trein 2

Wie is Sijmen

Sijmen den Hartog, geboren op 28 april 2012, is een vrolijke, pientere en levenslustige peuter. Samen met zijn lievelingsknuffel Nijn stuitert hij blij door het leven. Hij is dol op zijn ouders, Erik en Nicole, en vindt het heerlijk om samen met hen gek te doen en grapjes te maken. Sijmen is altijd bezig, speelt graag met autootjes en treintjes en kletst de hele dag. Hij leidt een gelukkig leven en kijkt erg uit naar de komst van zijn broertje Jitse.

Twee dagen na de geboorte van Jitse, op 24 juli 2014, slaat het noodlot toe en staat Sijmen op met een halfzijdig verlamd gezicht. Na drie weken dokteren is Sijmen veranderd in een stil, bijna apathisch jongetje dat niet meer zelf de trap op kan lopen en uiteindelijk nog met moeite op zijn beentjes kan staan. Een week later luidt de keiharde diagnose: neuroblastoom fase 4, een zeldzame en agressieve vorm van kinderkanker in het verst gevorderde stadium.

Vanaf dat moment komt het leven van het gezin in een rollercoaster. Sijmen wordt opgenomen in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, waar hij aan het begin staat van een zwaar medisch traject. De oncoloog heeft Sijmen verteld dat hij ziek is en medicijnen moet krijgen. Sijmen vindt het maar niks en stuurt consequent alle ‘witte jassen’ met hun enge spuitjes en apparaten zijn kamer uit. Hij past zich echter verbazingwekkend snel aan en al gauw staat hij bekend als dat vrolijke kletsende mannetje, dat zich dapper door alle  -soms heftige- medische behandelingen heen slaat. Hij toont zich leergierig en drukt het liefst zelf op de knoppen van bloeddrukmeters en infuus en kijkt precies wat de verplegers of doktoren doen. Ook laat hij zich niet tegenhouden door de beperkte bewegingsvrijheid. Als het even kan loopt en fietst hij door het ziekenhuis, met papa of mama er achteraan dravend met de infuuspaal. Sijmen is zeer gehecht aan zijn kanjerketting. Bij elke medische handeling, van bloed prikken tot chemo, krijgt hij een daarbij behorende kraal aan zijn ketting. Sijmen heeft er nu al meer dan 100, en kan ze precies benoemen.

Hoewel de omstandigheden erg zwaar zijn probeert het gezin zo normaal mogelijk te leven en zoveel mogelijk tijd samen door te brengen. Vaak slaapt papa bij Sijmen op de kamer en is ook mama niet ver weg, zij slaapt met Jitse in het Ronald McDonald Huis vlakbij het ziekenhuis. Sijmen geniet net als ieder ander kind met volle teugen van de kleine dingen in het leven: racen met een speelgoedautootje, het zingen van een liedje, het spelen van een spelletje, filmpje kijken op papa of mama’s telefoon, tekenen en knutselen. Tijdens een knutselmiddag in het Stedelijk Museum in Amsterdam voor kinderen met neuroblastoom komt Koningin Máxima langs. Een heel bijzondere gebeurtenis, hoewel Sijmen meer aandacht heeft voor zijn knutselwerk dan voor de koningin.

Vanaf 24 november wordt de behandeling voortgezet in het Prins Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Sijmen keek wel eerst even de kat uit de boom, maar binnen de kortste keren stal hij de harten van de verpleegsters, en wist de hele afdeling wie hij was.